کمبود بسیاری از مواد معدنی خاص مانند ید (I) ، روی (Zn) ، سلنیوم (Se) و مس (Cu) آبستنی میش ها را مستقیماً به خطر می اندازد ، یا توانایی میش در مقابله با استرس محیطی یا جسمی را مختل کند. به عنوان مثال ، کمبود ید باعث کاهش تولید گرما و افزایش حساسیت به تنش سرمایی می شود و کمبود سلنیوم باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود.
هیپوکلسیمی نوعی کمبود کلسیم (Ca) حاد است که در بسیاری از گونه ها رخ می دهد و هیپومنیزیمی در اوایل شیردهی شیوع بیشتری دارد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کمبود منیزیم (Mg) قبل از بره زایی پیش شرط هیپوکلسیمی است. در صورت عدم درمان ، ممکن است هیپوکلسیمی و هیپومنیزیمی کشنده باشد. هیپوکلسیمی و هیپومنیزیمی بالینی هم میتواند باعث مرگ جنین شود و هم با کشتن میش باعث مرگ بره میگردد.
چرای گندم، جو و جو دو سر علوفه ای در حال تبدیل شدن به یک گزینه مهم استراتژیک و تاکتیکی در مزارعی است که در آن ها محصولات زراعی و دام با هم پرورش می یابند. با این حال ، اختلالات متابولیکی با چرای این علوفه گزارش شده است و بسیاری از تولید کنندگان به دلیل وجود این خطرات، اجازه چرای میش ها از این گیاهان را نمی دهند. برخی تحقیقات میش های آبستن در حال چرای در مزارع ، نشان داد که نسبت زیادی از علوفه مقدار کلسیم، سدیم (Na) و منیزیم کمتری نسبت به حد مجاز و مقدار پتاسیمی (K) بالاتر از حد مجاز دارند. مراتعي كه ميش هاي تازه زا در آن چرا مي کنند ممكن است حاوي كلسيمی کمتر از ۴ گرم در کیلوگرم ماده خشک و منیزیمی کمتر از ۹/. گرم در کیلوگرم ماده خشک باشند. هوای سرد زمستان با افزایش جذب پتاسیم و کاهش جذب منیزیم توسط سیستم ریشه گیاه، این مسئله را حادتر میکند. این مراتع همچنين ممکن است اختلاف كاتيون- آنيون جیره ای (DCAD) بالا (بیش از ۱۲ میلی اکی والان در ۱۰۰ گرم ماده خشک) داشته و غلظت پتاسیم در آنها بیش از ۳۰ گرم در کیلوگرم ماده خشک باشد. در غلات جوان علوفه ای نیز غلظت سدیم نیز اغلب کم است (کمتر از ۹/۰ گرم در کیلوگرم ماده خشک). این ترکیب از مواد معدنی و سایر مواد مغذی باعث عدم تعادل در تامین مواد مغذی و معدنی شده و حساسیت به کمبود حاد کلسیم (هیپوکلسیمی) و منیزیم (هیپو منیزیمی) را افزایش می دهد.
کلسیم برای عملکرد عضلات صاف مورد نیاز است و نقش مستقیمی در انقباض رحم دارد ، بنابراین ممکن است در طول مدت زایمان تأثیر بگذارد. مصرف کم کلسیم و منیزیم هر دو بر آزادسازی انسولین تأثیر می گذارند، کمبود منیزیم با اختلال در ترشح انسولین و عملکرد آن بر روی بافت های محیطی باعث کنترل پایین قند خون و مقاومت به انسولین می شود، همچنین می تواند مدت زمان زایمان و خطر بیماری های متابولیک را افزایش دهد.
منیزیم همچنین یک محافظ عصبی است که باعث کاهش آسیب عصبی در طی هیپوکسی (کم اکسیژنی) می شود و با تامین گرمای بدن در بره ها و افزایش ایمونوگلوبولین ها در آغوز ارتباط دارد. این عملکردها نشان دهنده اهمیت بالقوه منیزیم در بهبود سهولت زایمان و همچنین بهبود توانایی بره های تازه متولد شده در تنظیم دمای بدن و زنده مانی پس از تولد است. کمبود تحت کلینیکی کلسیم و منیزیم معمولاً در ۲۰ درصد از میش های تازه زا که در چراگاه های مناطق معتدل چرا می کنند اتفاق می افتد. مقدار ویتامین D در میش ها در پیشگیری از هیپوکلسمی نقش دارد. کاهش سریع ویتامین D در پاییز ممکن است منجر به غلظت نامطلوب و کم ۲۵-هیدروکسی ویتامین D در میش های آبستن شود، مگر اینکه ویتامین D از طریق مکمل تأمین شود.
استفاده از ویتامین های دارای فعالیت آنتی اکسیدانی نظیر ویتامین A که از منابع جیره ای یا از مکمل ها که به تنهایی یا در ترکیب با جیره غنی از چربی برای تعدیل پروفیل اسیدچرب شیر و پایداری شیر در برابر عملکرد عوامل اکسید کننده ضروری است. علاوه بر این ، استفاده از این ویتامین ها در تغذیه حیوانات شیرده می تواند با دفع رادیکال های آزاد تولید شده به دلیل تقاضای زیاد اکسیژن برای سنتز و ترشح شیر ، سلامت حیوانات و عملکرد غده پستانی را بهبود بخشد.
گاهی سوتغذیه مادر در اواخر آبستنی ایمنی سلولی را کاهش میدهد، مکمل حاوی ویتامین E این وضعیت را بهبود بخشیده و علائم و بروز بیماری را در نشخوارکنندگان به دلیل فعالیت آنتی اکسیدان و بهبود سیستم ایمنی کاهش میدهد.
منابع
Friend, M. A., Bhanugopan, M. S., McGrath, S. R., Edwards, J. H., Hancock, S., Loudon, K., ... & Masters, D. G. (۲۰۲۰). Do calcium and magnesium deficiencies in reproducing ewes contribute to high lamb mortality?. Animal Production Science, ۶۰(۶), ۷۳۳-۷۵۱.
Hashem, N. M., Abu-Tor, E. M., Abo-Elezz, Z. R., & Latif, M. G. A. (۲۰۱۹). Relevance of antioxidant vitamin supplementation for improvement of milk production, milk quality and energy status of lactating ewes. Small Ruminant Research, ۱۷۷, ۱۵۳-۱۵۹.
Nieto, C. A. R., Meza-Herrera, C. A., Cedillo, F. D. J. M., Najera, M. D. J. F., Vázquez, H. G. G., Pérez, F. D. J. V., & Liu, S. (۲۰۱۶). Vitamin E supplementation of undernourished ewes pre-and post-lambing reduces weight loss of ewes and increases weight of lambs. Tropical animal health and production, ۴۸(۳), ۶۱۳-۶۱۸.